Üniversiteler

Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi
Azerbaycan Bakü Müzik Akademisi
Azerbaycan Devlet Deniz Akademisi
Azerbaycan Devlet Diller Üniversitesi
Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi
Azerbaycan Devlet Petrol Akademisi
Azerbaycan Devlet Ressamlık Sanatlar Akademisi
Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi
Azerbaycan Devlet Tıp Üniversitesi
Azerbaycan Diplomatik Akademisi
Azerbaycan Gence Devlet Üniversitesi
Azerbaycan Güzel Sanatlar Fakültesi
Azerbaycan Havacılık Üniversitesi
Azerbaycan Hazar Üniversitesi
Azerbaycan Milli İlimler Akademisi
Azerbaycan Mimarlık Ve İnşaat Üniversitesi
Azerbaycan Odlar Yurdu Üniversitesi
Azerbaycan Öğretmenlik Enstitüsü
Azerbaycan Slayvan Üniversitesi
Azerbaycan Spor Akademisi
Azerbaycan Sumgayit Üniversitesi
Azerbaycan Teknik Üniversitesi
Azerbaycan Teknoloji Üniversitesi
Azerbaycan Turizm Üniversitesi
Mingeçevir Politeknik Enstitüsü

Eğitim, bir ülkenin kalkınma stratejisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Azerbaycan için eğitim birincil bilgi kaynağıdır ve bir ülkenin geleceğini şekillendirmede çok önemlidir. Azerbaycan’daki öğrenciler ilk, orta ve yüksek öğretim kurumlarına kayıt olma fırsatına sahiptir. Tüm okullar aynı müfredatı takip eder ve on altı yaşına kadar olan çocuklar için ücretsiz ve zorunludur. Azerbaycan’da eğitim, ulusun sosyal yapısının gelişmesi ve ekonomik büyümenin anahtarıdır.

Azerbaycan’daki çoğu öğrenci devlet ve özel okullar arasında seçim yapar. Çoğu Azeri, vergilerinin çocuklarına ücretsiz eğitim sağlamaya gittiğini düşünüyor. Ancak maddi durumu müsait olan veliler bazen devlet okulları yerine özel okulları tercih etmektedirler. Bunun nedeni, devlet okullarının tüm öğrencilerine eşit kalitede eğitim sunacak kaynaklardan yoksun olmasıdır. Öğretmenlerin ayrıca ders kitaplarını ve malzeme masraflarını karşılaması gerekiyor, bu da özel okulları kamu okullarından daha uygun maliyetli hale getiriyor. Sonuç olarak, öğrencilerin bir eğitim kurumu seçerken daha fazla seçeneği vardır.

Azerbaycan’da eğitim, altı yıllık bir süre ile yalnızca dokuzuncu sınıfa kadar oluşur. Dokuzuncu sınıftan sonra öğrenciler mesleki veya genel ortaöğretim okullarına kayıt yaptırabilirler. Bu farklı ortaokul seviyeleri, A seviyeleri en yüksek ve G seviyeleri en düşük olmak üzere, çalışma seviyesine göre ayrılır. Zorunlu ortaokulu bitirdikten sonra öğrenciler, genel veya mesleki yüksek öğretim kurumlarına kayıt yaptırabilirler. Öğrencilerin genel veya mesleki ortaokulu bitirdikten sonra girebilecekleri lise sonrası kurumlar da vardır. Ayrıca öğretmenlerin niteliklerini ve becerilerini geliştirebilecekleri öğretime hazırlık kurumları da bulunmaktadır.

Hükümet, eğitim kalitesini artırmak için okul bölgesi yetkilileriyle yakın işbirliği içinde çalışır. Eğitim Departmanı gibi devlet kurumları, bölge yetkililerine iyi eğitim yönetim sistemleri kurma konusunda yardımcı olur. Eğitim Departmanı, verimli bir okul yönetim kurulunun nasıl yönetileceği ve velilerden gelen şikayetlerin nasıl ele alınacağı konusunda eğitim vermektedir. Buna ek olarak, ulusal sınav merkezleri, okul yetkilileri için verimli okulları yönetmek için ek sertifikalar kazanabilecekleri yıllık sınavlara ev sahipliği yapar. Zamanla bu, her Azerbaycan okul bölgesinde eğitim kalitesinin artmasına yardımcı olacaktır.

Eğitim, bir ulusun kültürünü ve demokratik değerlere olan beğenisini geliştirmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Öğrenciler, mali durum veya aile katılımı ne olursa olsun, kaliteli eğitime erişmek için birçok fırsata sahiptir. Ayrıca, devlet kurumları, ülke genelinde eğitim kalitesini artırmak için okul bölgesi yetkilileriyle yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. Ek olarak, dokuzuncu sınıfın tamamlanması, Azerbaycan’da zorunlu ilköğretimin bitişini işaret eder ve böylece öğrencilerin istenirse orta veya yüksek öğrenime devam etmelerini sağlar.

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!