İçindekiler
Azerbaycan Beslenme Masrafları
Azerbaycan Beslenme Masrafları
Azerbaycan’da yaşama düşüncesi içerisine girenler ya da üniversite hayalini Azerbaycan Üniversiteleri tercihleri ile değerlendirmek isteyenler genel olarak Azerbaycan’da ne kadar masraf yapacakları ve giderlerinin ne kadara mal olacağı ile ilgili genel anlamda bilgi sahibi olmak istemektedirler.
Sizlerde Azerbaycan Üniversitelerinde okuma hayalinizi gerçek kılmadan önce Euro Star yurt dışı eğitim danışma birimi ziyaretlerinde bulunarak gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Böylece Azerbaycan Üniversiteleri tercihinizde hem bölüm- üniversite seçiminizi yaparken hem de masraf bakımından kendi ihtiyacınız olacak olan masrafı karşılayabilecek yer tercihinde bulunabilirsiniz.
Azerbaycan beslenme masrafları, ulaşım masrafları, ev kirası, giyim- kuşama ayıracağınız para ya da yurt ücreti gibi tüm masraflar sizin aylık gider tablonuzda olmazsa olmaz merak ettiğiniz bilgiler arasında yer almaktadır. Şehrin her noktasından kalkan toplu taşıma araçları oldukça ucuz olmakla beraber her zaman kullanabileceğiniz ulaşım araçları olarak Azerbaycan’da yaşamınızı kolaylaştıracaktır.
Azerbaycan Yeme, İçme ve Ulaşım
Şehir merkezine giden hemen her araç oldukça konforludur. Ücret verme işleminizi Türkiye’deki gibi bindiğiniz zaman değil de inerken ödersiniz. Toplu taşıma araçlarının değişmez kati kuralları arasında yer alan en önemli dikkat dilen kural bayanlara genç yaşlı demeden her zaman yer verilmesi gerekliliğidir. Yer vermediğiniz zaman ayıplanacağınızı asla unutmamalısınız.
aksi kullanmayı düşünüyorsanız bir yere giderken asla taksinin ön kısmına binmeyin yoksa hakkınızda iyi düşünceler olmaz. Metro kullanmayı yoğun saatlerde değil de günün daha az yoğun olduğu zamanlarda kullanın. Taksi kullanırken şoförler taksimetre kullanmaz; bu nedenle gideceğiniz yerin ücretini gitmeden konuşup ücretinizi inerken ödeyin.
Gelişmekte olan ülkelerdeki birçok insan dengeli bir beslenmeyi karşılayamıyor. Sorun, hızlı sanayileşmenin tarım işçilerini dışarıda bıraktığı ve kirliliğin gıda kaynaklarının üretimini sınırladığı Azerbaycan’da özellikle ciddi. Ülke yolunu değiştirmezse, beslenme sorunları daha da kötüleşecek.
Azerbaycan’da iyi gıdaya erişimi kısıtlayan konulardan biri de işsizlik. 1990’larda Azerbaycan ekonomisi hızlı bir büyüme dönemi geçirdi. Sonuç olarak, birçok vatandaş hayatlarında ilk kez mali açıdan istikrarlı hale geldi. Ancak, yaşam standartlarındaki bu iyileşme, tüketici harcamalarında bir artışa neden oldu. Birçok insan karşılayamayacakları pahalı yiyecekleri almaya başladı. Bu dönemde, yetersiz beslenen çocukların sayısı her yıl yüzde 30 arttı. 2001’de ekonomi çöktükten sonra, işsizlik yüksek kaldı ve yetersiz beslenmede benzer artışlara neden oldu. Ancak bu sorunla mücadele etmenin yolları var; örneğin, devlet yardım programları düşük gelirli ailelere yiyecek satın alabilmeleri için para verebilir.
Azerbaycan’da iyi gıdanın mevcudiyetini sınırlayan bir diğer faktör de endüstriyel kirliliktir. Bu kirliliğin bir kısmı, hayvancılık için işlenmiş gıda ve hayvan yemi üreten fabrikalardan kaynaklanmaktadır. Ayrıca petrol ve doğal gaz çıkarımı da çevreye zararlı maddeler salmaktadır. Bu kirlilik, çiftçilerin vatandaşların tüketmesi için besleyici gıda üretmesini zorlaştırıyor. Bu sorunu hafifletmeye yardımcı olmak için hükümet yetkilileri, tarım bölgeleri ve Dünya Mirası Alanları yakınlarındaki endüstriyel gelişmeyi sınırlayabilir. Bunu yapmak, sanayicileri daha az kirlilik üretmeye ve daha düşük fiyatlara daha fazla gıda üretmeye teşvik edecektir.
Azerbaycan’da iyi gıdanın mevcudiyetini sınırlayan bir diğer sorun, tarımın nüfusunu besleyememesidir. USAID’in 2010 yılı tahminlerine göre Azerbaycan’ın toplam tarımsal üretimi, vatandaşlarının günlük beslenme ihtiyacının sadece yüzde 60’ını karşılıyor. Bu nedenle, nüfusun tükettiği ile ürettikleri arasında önemli bir boşluk vardır. Ek olarak, tarım, Azerbaycan’ın toplam gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yalnızca yüzde 15’ini oluşturuyor ve bu da, üretimi sübvanse etme veya farklı tarım yöntemlerini teşvik etme kabiliyetini sınırlandırıyor. Bu sorunu çözmek için hükümet, tarımı sübvanse edebilir veya mahsul verimini artırmak ve ürün birimi başına maliyetleri azaltmak için çiftlikler etrafında endüstriyel gelişmeyi teşvik edebilir.
Bu konuları düşünmek hoş olmasa da, ne zaman yapıldığını anlamak önemlidir. nerede yaşayacağına ve çalışacağına karar vermek. Yetersiz beslenme, gelişmekte olan ülkelerde yaşayan insanlar arasında daha yüksek ölüm oranlarına ve daha büyük sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu nedenle, üretimi sınırlayan veya fiyatları artıran faktörler ne olursa olsun, herkesin yeterli yiyeceğe sahip olduğundan emin olmak çok önemlidir.