Azerbaycan Dünyanın Neresinde

Azerbaycan Dünyanın Neresinde

Azerbaycan dünyanın neresinde ?Bir taraf Asya’ya bakarken ülkenin diğer tarafı Avrupa’ya bağlanmaktadır. Bu yüzden Azerbaycan ülke ola...

Azerbaycan Dünyanın Neresinde

Azerbaycan Dünyanın Neresinde

Azerbaycan Dünyanın Neresinde

Azerbaycan Dünyanın Neresinde, Azerbaycan resmi adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti Güney Kafkasya’da bir devlettir. Güneyinde İran, güneybatısında Ermenistan yer almaktadır. Kuzeyinde Rusya, kuzey batısında Gürcistan bulunmaktadır. Güneybatıda Türkiye ( Nahcivan) ile sınır komşusu olan Azerbaycan doğu sınırı Hazar Denizi ile belirlenmektedir. Bir kısmı Avrupa’da bir kısmı da Asya’da yer almaktadır. Güneyi ve batısı İran ile sınır olan Azerbaycan; kuzey ve doğusunda ise Ermenistan yer almaktadır.

Azerbaycan’ın Türkiye ile de sınırı bulunmaktadır. Türkiye sınırı olarak Azerbaycan 39- 24 kuzey enlemleri, 44- 46 doğu boylamları arasında yer almaktadır. Dorukları 5000 metrenin üzerinde olan ve buzullarla kaplı olan Güney Kafkaslar kara yolculuklarında sorun çıkarmaktadır.

Azerbaycan’ın Sınırları

Azerbaycan- İran 611 km, Azerbaycan- Ermenistan 787 km, Azerbaycan- Gürcistan 321 km, Azerbaycan- Rusya 284 km ve Azerbaycan- Türkiye 9 km sınırı vardır. Kafkas Dağları’nın güneydoğu eteklerinde kurulan ülkeler arasında yer alan Azerbaycan üniter bir devlettir. Azerbaycan topraklarında en yüksek nokta olarak bilinen yer ise Banardüz Tepesidir. Azerbaycan’ın güneybatı kısmında Küçük Kafkaslar yer almaktadır.

Hazar Denizinin bir kısmı Azerbaycan toprakları içerisinde bulunmaktadır. Sarısu Gölü Azerbaycan’ın en büyük doğal gölü olup; en büyük yapay göl olarak ise Mingeçevir Baraj Gölü bulunmaktadır. Ilıman bir iklimi bulunan Azerbaycan Cumhuriyeti’ni ziyaret etmek istiyorsanız hangi ülkeden gidiş gerçekleştirmek istiyorsanız ilgili mesafeyi göz önüne alarak gidişinizi gerçekleştirmelisiniz.

Azerbaycan, Hazar Denizi’nin güney kıyısında yer alan bir ülkedir. Azerbaycan adı, ‘beyler ülkesi’ anlamına gelen Arapça اَزْرُ سُفّارحَيْلَه kelimesinden türemiştir. Beyler, Hazar’da eski çağlardan beri kullanılan bir balıkçı teknesi türüdür. Arapça’da ‘az’ ‘okyanus’, ‘ar’ ise deniz anlamına gelir, dolayısıyla Azerbaycan’ın adı ‘okyanus kenarındaki yer’ anlamına gelir. Hazar’a ek olarak Azerbaycan, Aras Nehri havzasının bir bölümünü de içerir ve zengin bir tarım sektörüne sahiptir.

Ortalama 2 fitin biraz üzerinde bir yükseklikte, Azerbaycan, benzer şekilde düşük zirvelere sahip iki ülke olan hem Ermenistan hem de İran ile sınır komşusudur. Bir zamanlar Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Azerbaycan, 1991’de demokratik olarak seçilmiş bir hükümetle bağımsız oldu. Azerbaycan’ın bağımsızlığını kutlayan Nagara-Holi festivali sırasında insanlar nagar denilen teknelerde dans ederler. Ülke sıcak bir iklime sahiptir ve yıl boyunca bol güneş ışığı alır. Kış ayları daha soğuk sıcaklıklar, ancak daha az yağış getirir. Yaz ayları daha yüksek sıcaklıkların yanı sıra daha fazla yağmur ve nem getirir.

Doğal kaynaklar sektörü Azerbaycan ekonomisine önemli ölçüde katkıda bulunur. Hazar Denizi, Azerbaycan’ı üç taraftan sınırlayarak geniş balıkçılık fırsatları sunar. Ayrıca, Azerbaycan’ın çeşitlendirilmiş tarım sektörü, birçok türde tahıl, meyve, sebze ve süt ürünleri üretmektedir. Bölgenin petrol rezervleri de ülke ekonomisini besliyor. Azerbaycan, kendi içinde sınırlı doğal kaynaklara sahip bir Sovyet cumhuriyeti olduğundan, maden kaynaklarının çoğunu Rusya’dan ithal etmektedir. Ancak bu, gurur verici doğal kaynak mirasından uzaklaşmaz; sadece bu kaynakların ülkenin kültürü ve kültürel mirası için ne kadar önemli olduğunu pekiştiriyor.

Gururlu doğal kaynak mirasına ek olarak, Azerbaycan başka kültürel varlıklara da sahiptir: tarihi mimarisi ve Doğu Avrupa’da Hıristiyanlığın doğum yeri olarak konumu. Nagar-Holi festivali, bu kültürel mirası Nagaraholi döneminden kalma mimari tarzları sergileyerek kutluyor. MS 800 civarında başlayan bu dönem, Yunanlılar, Araplar ve Persler de dahil olmak üzere farklı kültürlerin Azerbaycan toplumuna sosyal alanına dahil edilmesini gördü. Bu kültürel varlıkların yanı sıra Azerbaycan, Bagh-Chukhurma ve Gubustan Milli Parkı gibi çok sayıda tarihi mekana da sahiptir. Bagh-Chukhurma, altın ve gümüş gibi değerli taşların ticareti için kullanılan zengin mermer mağaraları içeren, 10. yüzyıldan kalma eski bir kaledir. Bu değerlere ek olarak Azerbaycan’ın kültürel mirası, Şamluugly ve Doba oyunları gibi müzik geleneklerini de içermektedir.

‘Cyrano de Bergerac’ gibi filmlerle popüler hale gelen Azerbaycan kadınları, kıvırcık saçlar veya etkileyici gözler gibi farklı özellikleriyle güzelliği temsil ediyor. Sıcak iklimleri onları hem resmi hem de gündelik ortamlarda rahat ettirir. Doğal kaynaklar sektörü, küresel ekonomiye katkılarından dolayı uluslararası tanınırlık kazanıyor. Son olarak, kültürel mirasları, biçim ve işlev bakımından benzersiz olmaları nedeniyle uluslararası tanınırlık kazanmış, tarihi açıdan önemli birçok yeri içerir.

Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!