Azerbaycan Milli İlimler Akademisi

Azerbaycan Doğal Kaynaklar

Azerbaycan doğal kaynaklar :Gelişmiş sanayi ve özel coğrafyasından dolayı Azerbaycan'da yaşam, kolay olmaktadır. Aynı şekilde üniversite...

Azerbaycan Doğal Kaynaklar

Azerbaycan Doğal Kaynaklar

Azerbaycan Doğal Kaynaklar

Azerbaycan doğal kaynaklar, Azerbaycan’ın en yararlı doğal kaynaklarının nerede olduğunu öğrenmek mi istiyorsunuz? O halde Azerbaycan Qarabağ bölgesinde yer alan doğal kaynakları öğrenerek en yararlı doğal kaynaklarla ilgili bilgi edinebilirsiniz. 155 tana faydalı taşın yatağının bu bölgede olduğuna dair inanışlar bulunmaktadır.

2 bakır, 14 elvan taşı, 10 testere taşı, 1 kurşun ve çinko, 4 çimento hammaddesi, 5 altın, 11 tatlı yeraltı suyu, oniks, jad, pefritoid, 5 inşaat kumu, 9 kum- çakıl, 1 soda hammaddesi, 9 alçı, 1 perlit, 1 obsidan, 3 vermikulit, 21 pemza ve volkan külü, 6 civa, 19 üzlük taşı ve 10 maden suyu yatağı bulunmaktadır. Bu doğal kaynaklar ekonomik potansiyel bakımından da önem arz etmektedir.

Azerbaycan Yeraltı Kaynakları

Aynı zamanda Hocalı ili topraklarında da birtakım yeraltı kaynakları bulunmaktadır. Bu yeraltı kaynakları arasında üzlük taşı ( Zerinbağ ve Ağçay ), kireç taşı ( Şuşa ), kum- çakıl ( Hankendi ), kil ( Hocalı ), yeraltı su kaynakları ( Hankendi ).

Bu doğal kaynakları öğrenmek sizin Azerbaycan ziyaretiniz esnasında önemli maden suyu yataklarını ziyaret etmeniz açısından önem arz etmektedir. Sizler için önerilen tek şey burayı ziyaret etmeden önce ya da üniversite tercih dönemlerinizde Euro Star yurt dışı eğitim danışma birimi ziyaretinde bulunmanız olacaktır. Siz de bu değerli yerleri ziyaret etmeye hazır mısınız?

Azerbaycan, Kafkasya bölgesinde Asya ve Avrupa sınırında yer alan bir ülkedir. Üç tarafı Türkiye ve İran ile çevrilidir. Azerbaycan adı, Yunanca Kuckuck kelimesinden türetilen, yakından ilişkili Kafkasya’nın eski adından gelmektedir. Azerbaycan toprakları, MÖ 6. yüzyılda İran Ahameniş İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. 7. yüzyıla kadar Pers egemenliğinde kalmış, ardından bağımsız bir İslam devleti olmuştur. O zamanlar Azerbaycan, dünyanın en büyük petrol sahalarından birinin bulunduğu yerdi; Burası Azerbaycan’ın ünlü petrol sahalarının adını aldığı yerdi.

Doğal gaz ülke ekonomisindeki en önemli faktördür. Ham petrol ve diğer kaynaklardan gelen yenilenemez bir kaynaktır. Azerbaycan dünyanın en büyük doğal gaz üreticilerinden biridir; aynı zamanda tüm dünyadaki en büyük üçüncü doğal gaz rezervine sahiptir. Azerbaycan’daki en büyük doğal gaz sahası Şah Deniz II ve III olarak adlandırılır ve su altında Türkiye kıyıları boyunca dar bir şerit halinde uzanır. Azerbaycan doğalgazın yanı sıra önemli miktarda ham petrol, jeotermal enerji ve hidrojen üretiyor.

Ülkenin maden yatakları bir çelik fabrikasını destekleyecek kadar güçlü. Azerbaycan’daki en büyük maden yatağı c kükürt olarak adlandırılır; o kadar bol ki bir fit küp c kükürt 250 tondan fazla saf demir cevheri içeriyor. Demire ek olarak, c kükürt, alüminyum ve silika minerallerinden oluşan bakır, altın, magnezyum, kuvars ve zeolit ​​gibi çok sayıda başka mineral içerir. C kükürt, Sevan Gölü’ndeki volkanik adada da bulunur; göl yüzeyinin altındaki magma odalarından erimiş kaya olarak oluşur.

Azerbaycan’da birçok orman, hayvan ve bitki türü bulunur. Azerbaycan’da iki tür orman vardır: ılıman ve alpin ormanları. Ilıman ormanlar farklı türde yapraklara sahip birçok ağaç içerirken, alpin ormanlarında daha az ağaç ve daha fazla çimen ve çalı bulunur. Azerbaycan ormanlarında bulunan hayvanlar arasında kurtlar, yaban domuzları, geyikler, geyikler, vaşaklar, yaban kedileri, kirpiler, tavşanlar, kırlangıçlar ve kartallar da dahil olmak üzere yabani kuşlar ve ayrıca tilkiler, ayılar ve vahşi filler bulunur. Ek olarak, Azerbaycan’a özgü birçok bitki türü vardır: dişbudak, defne, zakkum, hanımeli ve yabani maydanoz bunlara örnektir.

Sadece bu gerçeklere dayanarak, Azerbaycan’ın değerli doğal kaynaklara sahip olduğu sonucuna varılabilir. mevcut ekonomik büyüme oranını destekleyebilir. Ancak, hem doğrudan doğal kaynaklardan hem de dolaylı olarak bu kaynakları çevreleyen endüstri düzenlemelerinden kaynaklanan daha fazla ekonomik büyümeyi sınırlayan bazı sınırlamalar vardır. Örneğin, endüstriyel kirlilik, çok sayıda kükürt içeren birikintileri nedeniyle Azerbaycan’da daha fazla ekonomik büyümeyi sınırlandırmaktadır. Çevreyi kirleten diğer endüstriler, doğal gaz veya kükürt yatakları gibi değerli doğal kaynaklara zarar vererek daha fazla ekonomik büyümeyi sınırlayacaktır.

 

Adres Te. No.
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul (0212) 709 87 09
Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!