İçindekiler
Azerbaycan Binegedi
Azerbaycan Binegedi Azerbaycan’ın başkenti Bakü şehrinde yer alan bir bölge olarak bilinmektedir. Toplam sahası 170 kilometrekare olan Binegedi’nin eski ismi Kirov’dur. Bu bölgede en son 13 Nisan 2009 yılında yapılan nüfus sayımına göre 238.000 kişilik bir nüfusu bulunmaktadır.
6 adet kasabası bulunan bu bölgede yaklaşık 71 adet özel ve devlete bağlı iş kurumları bulunmaktadır. Bay ve bayan nüfus sayısından sonra nüfus 18- 60 yaş arasına kadar bölünerek nüfus sayımının yapıldığı zamanlarda çalışan nüfus oranında belirlemeye gidilmiştir. Genç nüfusun giderek artış göstermesi bölgedeki okul sayısındaki artışı sağlamaktadır.
Bu nedenle okul sayısında genç nüfusa bağlı olarak artmaktadır. Bölgede yaklaşık 41 adet kreş; 65 adet okul bulunmaktadır. 3 adet yüksekokul, 3 adet üniversite, 2 adet hastane bölgede okuma yazma potansiyelinin yükselmesine katkı sağlayacak eğitim birimleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Azerbaycan’da Sağlık
Hastaneler sayesinde bölgede sağlık sorunu yaşayanların ihtiyaçlarına gerekli cevap verilmeye çalışılmaktadır. Siz de Azerbaycan Üniversiteleri öğrencilerinden biri olmaya aday iseniz Euro Star yurt dışı eğitim danışım birimi ziyaretinde bulunarak Azerbaycan Binegedi ile ilgili de bilgi edinerek Azerbaycan’da okurken bu bölgeye de ziyarette bulunabilirsiniz.
Üniversitelilerin Azerbaycan’da güzel vakit geçirmek maçı ile ziyaret edebilecekleri bölgeler arasına girmeyi başarmış olduğundan üniversitelilere bilgi verilirken bölge ile gerekli tanıtım Euro Star yurt dışı eğitim danışma birimi tarafından gerçekleştirilmektedir.
Modern Azerbaycan edebi türlerinden biri olan Azerice, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin milli ve resmi dilidir. İran, Türkiye ve Yunanistan’da da ikinci dil olarak konuşulmaktadır. Azerice, Arap alfabesinin bir çeşidi kullanılarak yazılmıştır. Alfabeye Khatak denir ve dokuz harften oluşur. Khatak, hilal anlamına gelen Arapça ‘khaṭra’ kelimesinden türetilmiştir. Azerice’de dokuz harfin rolü aşağıda açıklanmıştır.
Azerbaycan alfabesine Khatak denir. Dokuz karakterden oluşur: ԁ, Ԃ, ԃ, Ԅ, Ԇ, ԇ, Ԉ ve ԉ. Azerbaycan dilinde her harfin özel bir rolü vardır. İlk dört harf kelimelerin ilk sesini temsil ederken, son beş harf gramer amaçlı kullanılır. Örneğin, ‘a’, ‘baba’daki ‘a’ sesini ve ‘an’ sesini temsil ederken, ‘i’, ‘ölç’ ve ‘öl’deki ‘i’ sesini temsil eder. İlk dört harf açık sesli, son beş harf ise kapalı sesli olarak bilinir.
Azerbaycan alfabesinde dokuz harf vardır: ԁ, Ԃ, ԃ, Ԅ, Ԇ, ԇ, Ԉ ve ԉ. Azerbaycan dilinde her harfin özel bir rolü vardır. İlk dört harf kelimelerin ilk sesini temsil ederken, son beş harf gramer amaçlı kullanılır. Örneğin, ‘a’, ‘baba’daki ‘a’ sesini ve ‘an’ sesini temsil ederken, ‘i’, ‘ölç’ ve ‘öl’deki ‘i’ sesini temsil eder. İlk dört harf açık sesli harfler olarak bilinirken son beş harf kapalı sesli olarak bilinir.
Aşağıda her harfi İngilizce karşılığıyla karşılaştıran bir tablo bulunmaktadır:
Giriş: Modern Azerbaycan edebi türlerinden biri olan Azerice, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin milli ve resmi dilidir. İran, Türkiye ve Yunanistan’da da ikinci dil olarak konuşulmaktadır. Azerice, Arap alfabesinin bir çeşidi kullanılarak yazılmıştır. Alfabeye Khatak denir ve dokuz harften oluşur. Khatak, hilal anlamına gelen Arapça ‘khaṭra’ kelimesinden türetilmiştir. Azerice’de dokuz harfin rolü aşağıda açıklanmıştır.
Azerbaycan alfabesine Khatak denir. Dokuz karakterden oluşur: ԁ, Ԃ, ԃ, Ԅ, Ԇ, ԇ, Ԉ ve ԉ. Azerbaycan dilinde her harfin özel bir rolü vardır. İlk dört harf kelimelerin ilk sesini temsil ederken, son beş harf gramer amaçlı kullanılır. Örneğin, ‘a’, ‘baba’daki ‘a’ sesini ve ‘an’ sesini temsil ederken, ‘i’, ‘ölç’ ve ‘öl’deki ‘i’ sesini temsil eder. İlk dört harf açık sesli harfler olarak bilinirken son beş harf kapalı sesli olarak bilinir.
Aşağıda her harfi İngilizce karşılığıyla karşılaştıran bir tablo bulunmaktadır:
Giriş: Modern Azerbaycan edebi türlerinden biri olan Azerice, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin milli ve resmi dilidir. İran, Türkiye ve Yunanistan’da da ikinci dil olarak konuşulmaktadır. Azerice, Arap alfabesinin bir çeşidi kullanılarak yazılmıştır. Alfabeye Khatak denir ve dokuz harften oluşur. Khatak, hilal anlamına gelen Arapça ‘khaṭra’ kelimesinden türetilmiştir. Dokuz harfin rolü