Azerbaycan Gıda Fiyatları

Azerbaycan Gıda Fiyatları

Tarım alanında gelişimi rahat olan Azerbaycan da gıda fiyatları da yüksek değildir. Ülkeye gelen öğrenciler gıda ve market alışverişlerinde sıkıntı..

Azerbaycan Gıda Fiyatları

Azerbaycan Gıda Fiyatları

Azerbaycan Gıda Fiyatları

Azerbaycan gıda fiyatları, Azerbaycan’da meyve ve sebze fiyatlarını öğrenmek için hem Pazar yerini hem de manavları gezerek bilgi sahibi olmadan alışveriş yapmayın derim. Çünkü sebze ve meyve fiyatları kimi zaman pazarda ucuz olması beklenirken kimi zaman manavlarda fiyatlar pazardaki fiyatlardan daha uygun olabilmektedir.

Azerbaycan Meyve Fiyatları

Yaz dönemlerinde karpuz 90 gedik, kavun 50- 70 gepik, kiraz 3- 5 manat (yaz dönemi bollaştığı zaman 1,5- 2 manat), elma 1,5- 3 manat (bollaştığı zamanlarda 70 gepiğe kadar düştüğü olmaktadır), armut 1,5- 3 manat, üzüm 1- 4 manat, mürdüm eriği 1,5- 2 manat, şeftali 1 manat (mevsiminde olmazsa 3, 5 manat). Mısırın 3- 5 adeti 1 manat, Ekvator’dan ithal gelen muz 1,9- 2,6 manat, ithal mandalina 2, 5- 3 manat (kış döneminde ise 2- 3 manat); eğer mandalina mevsiminde yerlisi alınırsa 1,5- 2 manattır.

İncir 1, 5- 3,5 manat, portakal- greyfurt 1,5 – 3,5 manat (yaz döneminde oldukça pahalı). Çeri domates 5- 6 manat (çeri olmayanı 1 manat), salatalık mevsiminde 0,40- 1,2 manat (mevsimi dışında 1,5- 2,5 manat), patlıcan 20- 40 gepik, kabak 1- 3 manat, limonun 3 tanesi ya da 5 tanesi 1 manat, yeşilliklerin demeti 18- 20 gepik, kuru soğan 0,35- 1 manat.

Yemek günlük hayatımızın önemli bir parçasıdır. Birçoğumuz her yıl gıdaya önemli miktarda para harcıyoruz. Gıda fiyatları, özellikle petrol ihracatının ekonominin büyük bir yüzdesini oluşturduğu ülkelerde sık sık dalgalanıyor. Azerbaycan’da, petrol fiyatları düşükken gıda fiyatları yüksektir ve bunun tersi de geçerlidir. Ancak, Azerbaycan’da yaşıyorsanız, gıda maliyetlerinden tasarruf etmenin yolları vardır.

Petrol ilk keşfedildiğinde, hükümet bir petrol ekonomisi kurdu ve çok az tarım arazisine izin verdi. Sonuç olarak, Azerbaycan Ortadoğu’nun en fakir ülkelerinden biri haline geldi. 2014 yılında kişi başı gayri safi yurtiçi hasıla açısından 138 arasında 123. sırada yer aldılar. Sonuç olarak, gıda fiyatları arttığında, birçok insan hayatta kalmak için yeterli gıdayı satın alamaz hale geldi. Gıda fiyatlarına sübvansiyon vermek, açlıktan ölen insanlara yardımcı olmuyor. Bunun yerine, hükümet gıdaları ithal edip ucuz fiyatlarla satmayı azaltmalı. Bu şekilde, insanlar yemek yiyebilir ve petrol fiyatları tekrar yükseldiğinde GSYİH’lerini artırabilir.

Hükümet gıda fiyatlarını sübvanse etse de, yine de bazı gıdaları ithal etmesi gerekiyor. Ekinleri azaldığında Rusya’dan buğday ve şeker ithal ediyorlar. Bunun nedeni, ekinlerin Azerbaycan’da yetiştirilmemesidir; bunun yerine, Ukrayna ve Rusya’dan çiftçiler ürünlerini hasat etmeye ve daha düşük ücret almaya geliyorlar. Ayrıca komşu ülkelerden gelenler de onlara ucuza otobüs veya deve kervanı ile mal gönderiyor. Bu, bazı tüketicilere yardımcı olsa da, herkesin yiyecek almasına yardımcı olmuyor. Bunun yerine hükümet, çiftçileri yerel olarak daha fazla gıda yetiştirmeye teşvik etmek için gıda fiyatlarını artırmalıdır. Bu sayede daha az ithalat yapabilir ve düşük gelirli ailelerin yiyecek satın almasına yardımcı olabilirler.

Tüketiciler, indirimli marketlerden alışveriş yaparak ve kendi yiyeceklerini yetiştirerek yiyecek maliyetlerinden tasarruf edebilirler. Örneğin, Bakü’de perakende fiyatının çok altında mal satan büyük bir toptancı pazarı var. İnsanlar burada nakliye ücreti ödemeden ürünleri indirimli olarak satın alabilirler – kaç tane satın aldıklarına bağlı olarak ücretsiz kargo bile alabilirler! Başka bir seçenek de kendi sebzelerinizi yetiştirmektir; sadece paradan tasarruf etmekle kalmaz, aynı zamanda diyetinizin bu önemli parçası için nakliye maliyetlerini azaltarak karbon ayak izinizi de azaltırsınız.

Yiyecekler günlük hayatımızın önemli bir parçasıdır; fiziksel ve zihinsel olarak düzgün çalışması için ona ihtiyacımız var. Petrol fiyatları arttığında gıda fiyatları da artıyor ve bu da insanların yeterli gıdayı satın almasını daha da zorlaştırıyor. Tüketiciler, indirimli marketlerden alışveriş yaparak ve kendi gıdalarını yetiştirerek gıda maliyetlerinden tasarruf edebilirler. Alternatif olarak, hükümet gıda üretimini artırmalı ve petrol fiyatları tekrar yükseldiğinde daha az ithalat yapmalıdır.

Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!