Azerbaycan Sumgayit Üniversitesi

Azerbaycan Coğrafi Konum

Azerbaycan, konum olarak gerek iklim şartları gerekse yetiştirme durumu olarak iyi ülkeler arasında yer almaktadır. Azerbaycan coğrafi konum

Azerbaycan Coğrafi Konum

Azerbaycan Coğrafi Konum

Azerbaycan Coğrafi Konum

Azerbaycan Coğrafi Konum

Azerbaycan bir Kafkas ülkesidir. Azerbaycan’ın kuzeyinde Gürcistan ile Rusya Federasyonu, güneyde İran, batıda Türkiye- Ermenistan, doğuda Hazar Denizi ile çevrilidir. Azerbaycan’ın en önemli ırmakları Kura ve Aras nehirleri olup bu iki nehrin birleştiği bölümde yer alana delta da Azerbaycan’ın en verimli toprakları arasında yer almaktadır. Azarbeycan’ın doğu sınırında yer alan Hazar Denizi Azerbaycan’a hayat veren bir deniz olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu deniz irtibatı sayesinde İran ve Orta Asya deniz yolu iletişimini gerçekleştirebileceksiniz.

Elverişli arazi ve otlak olarak ovalar bölümünde yer alan araziler Azerbaycan’ın %40’ının ovalarla kaplı olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır. İklim bölgesel olarak değişkenlik göstermekle beraber bozkır iklimi bölgeye hakimdir. Türkiye ile 9 km mesafesi bulunan Azerbaycan’ın sahil şeridi 825 km’dir.

Azerbaycan İklimi

Kafkas dağlarının kuzeyinden esen soğuk rüzgarlar, güneyden gelen sıcak hava iklimi; sahil şeridindeki Hazar Denizinden kaynaklanan iklim etkisinin birleşimi ile meydana gelen iklim çeşitliliğinin etkisi altındadır. Azerbaycan’ın ortalama yüksekliği 657 metre olup Azerbaycan’ın en yüksek dağı Bazar Düzü Dağı’dır. Azerbaycan’ın doğal kaynakları da petrol, metaller, alüminyum, demir yatakları, doğal gazdır.

Deniz seviyesine yakın topraklarda kimi zaman su baskınları olabilmektedir. Denizin ortalama derinliği 1980 metre olup en derin yer 1020 metre iken en sığ yeri 5 metre olarak ölçülmüştür. Siz de Azerbaycan’da okumak istiyorsanız bu coğrafi konum bilgilerine şöyle bir göz atın derim.

Coğrafya, Dünya yüzeyinin ve doğal ortamının incelenmesidir. Aynı zamanda bir ulusun konumu, tarihi ve kültürü hakkında temel bilgi kaynağıdır. Azerbaycan coğrafya ve kültür açısından zengin bir ülkedir ve bu da onu ziyaret etmek için mükemmel bir yer yapar. Ancak, ülkenin Orta Doğu ve Orta Asya’nın kavşağında yer alması, onu dünyanın bu bölgesine seyahat edenler için tehlikeli hale getiriyor.

Azerbaycan, Kafkasya bölgesinde Avrupa ve Asya sınırında yer almaktadır. Kafkasya bölgesi, farklı kültürlere sahip birçok ulus ve nüfustan oluşur; bu da onu dünyanın en çok kültürlü bölgelerinden biri yapıyor. Arazi iki ana bölümden oluşmaktadır: Batı Azerbaycan, doğu İsviçre ve Gürcistan, Moldova ve Rusya’nın bazı bölümlerinden oluşan Ciscaucasia; ve Doğu Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, kuzey İran ve güney Rusya’dan oluşan Transkafkasya. Batı Azerbaycan, yıl boyunca zirvelerinde kar bulunan engebeli bir dağ silsilesine sahiptir. Hazar Denizi, ülkenin bu bölümünün batısında yer alır ve Azerbaycan’ı İran’dan ayırır.

Azerbaycan’ın coğrafi çeşitliliği onu başlı başına önemli bir millet yapar. Hükümet, vatandaşlarının her zaman nerede olduklarını bilmelerini sağlayarak bunu kendi yararına kullanır. İnsanların nerede olduklarını ve nereye gittiklerini bilmeleri için haritaları düzenli olarak güncellerler. İnsanların güncel olaylar hakkında bilgi sahibi olmalarına yardımcı olmak için belirli konumlarda acil durum bilgileri yayınlarlar. Ek olarak, yetkililerin denizaşırı olaylara daha hızlı yanıt verebilmeleri için Bakü’de birkaç yabancı elçilik bulunmaktadır. Gezginler, küresel olaylardan haberdar olarak, seyahatlerini buna göre planlayabilir ve ülkenin en önemli turistik yerlerinden bazılarını görebilirler.

Azerbaycan, birçok benzersiz doğal ve coğrafi özelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Sevan Gölü, Gürcistan ve Ermenistan arasındaki sınırda 4200 fit yükseklikte oturuyor. Bu göl, dünyanın en eski doğal göllerinden biridir ve 66 fit derinliğiyle Avrupa’nın en derinlerinden biridir – 48 fit derinliğindeki Nikaragua Gölü’nün neredeyse iki katı derinliğinde. Ayrıca Azerbaycan, Avrupa’da kıyı şeridinde körfezi veya okyanusu olmayan yegane ülkelerden biridir – bunun yerine, Van Gölü adı verilen, iç kesimlere kadar uzanan büyük bir göle sahiptir. Bu göl ağzında yaklaşık 20 mil genişliğindedir ve iç kısımda 60 mil kadar uzanır – Azerbaycan’dan tamamen ayrılacak olsalar iki ilave ülkeyi içine alacak kadar!

İki ana yolun kavşağında bulunan konumuna göre Azerbaycan coğrafyası gereği önemli bir ülkedir. Hükümet, haritaları düzenli olarak güncelleyerek ve acil durum bilgilerini kamu duyuruları yoluyla yayınlayarak bunu kendi yararına kullanır. Ayrıca, çeşitli denizaşırı elçilikler aracılığıyla sınırları içindeki çeşitli nüfuslar arasında kültürel birliği teşvik ediyorlar! Çeşitli doğal özellikler burayı herkesin görmesi gereken Eşsiz bir Nokta haline getiriyor!

 

Adres Te. No.
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul (0212) 709 87 09
Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!