İçindekiler
Azerbaycan İbadet Saatleri
Azerbaycan ibadet saatleri, müslümanları ibadet saatlerini belirleyen ezan saatleri ülkemizden Azerbaycan’a tatil Çin giden Müslümanların kafalarındaki en büyük sorulardan bir tanesidir. Azerbaycan ezan vakitleri, iki ülke arasından 2 saatlik bir zaman dilimi farkı olmasına kaynaklı olarak sadece 2 saat önce okunmaktadır. Çok sayıda Müslümanın her yıl tatil için tercih ettiği ülkelerin başında gelen Azerbaycan’la ülkemiz arasında fazlaca bir zaman dilimin bulunmaması Müslümanların işlerini kolaylaştırmıştır.
Türkiye – Azerbaycan Zaman Farkı
Azerbaycan ülkemizin yakın komşularından olduğu için iki ülke arasında bulunan zaman farkı yok denecek kadar azdır. İki ülke arasında saatlerden ötürü oluşabilecek herhangi bir sıkıntı bulunmaktadır. Saat farkı olarak arada sadece 2 saatlik bir zaman farkı bulunmaktadır. İş yaşantısı düşünüldüğünde ülkemizdeki gibi hayat saat sabah 8 de başlamaktadır. Asgari çalışma saatleri ülkemizde olduğu gibi Azerbaycan’da da günlük ortalama sekiz saat civarında bulunmaktadır. Bu bölgeye üniversite eğiti almak için giden Türk öğrencilerin en çok dikkat ettikleri bir diğer konu ise Azerbaycan ezan vakitleridir.
İki ülke arasında yakın coğrafi durumdan kaynaklı olarak saat farkı sadece 2 saattir. Ülkemiz ve Azerbaycan’ın birbirine yakın iki komşu olmasından dolayı arada sadece 2 saatlik bir zaman fark bulunmaktadır. Saat farkının iki ülke arasında yürütülen işler açısından herhangi sıkıntı oluşturacak bir durumu söz konusu değildir. Bu sebepten ötürü iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde rahatça yürütülebilmektedir. Ezan ve namaz saatleri Azerbaycan’da iki saat önden gitmektedir.
Dua, tüm dinlerde önemli bir uygulamadır. Özellikle İbrahimi inançlarda önemlidir – Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam. Her dinin farklı bir dua etme şekli vardır, ancak hepsinin ortak noktası yardım ve rehberlik için Tanrı’ya dönme eylemidir. Her din, takipçilerine Tanrı’ya sevgi, saygı ve teslimiyetle hitap etmeyi öğretir. Bu şekilde, samimi dualar dünyada iyilik için güçlü bir güçtür.
‘Dua’ terimi, insanlarla Tanrı arasındaki iletişimi ifade eder. İslam inancında insanlar geleneksel olarak Mekke’ye doğru dua ederler. Ayrıca genellikle ‘Rahman’ olarak anılan cennete doğru dua ederler. Esasen, dünya çapındaki Müslümanlar manevi güç ve rehberlik kazanmak için her gün dua ederler. Ayrıca dini inançlarını başkalarıyla paylaşarak dünya mezhebine katkıda bulunurlar. Birçok kişi duanın bir ibadet şekli olduğuna inansa da, bazıları inanmayanlar tarafından inançlarına uygulandığında onu rahatsız edici buluyor. Bu nedenle, bazıları uygulamaya ‘dini veya manevi iletişim’ olarak atıfta bulunur.
Duaların içeriği mezhebine göre değişir. Örneğin Sünni Müslümanlar günde beş vakit namaz kılarlar; onlar da dua ederken doğuya bakarlar. Şii Müslümanlar günde birkaç kez dua ederler ve dua sırasında dikkatlerini cennete odaklarlar. Ayrıca duaları sırasında Tanrı’nın önünde alçakgönüllülük göstermek için sandalyelere otururlar. Öte yandan, daha az yaygın olan bazı mezhepler, uygulamaları arasında rukunku, bi魔昏睡 ve birlik duasını içerir. Uygulamalar farklı dinler arasında benzer olabilir – dua yoluyla niyet etme ve yaratmanın yogik gücünü içeren birlik duası dışında.
Müslümanlar, manevi hedeflerine ulaşmak için dikkat ve enerjiyi odaklamak için çok çeşitli ritüel uygulamaları takip ederler. Bu uygulamalardan bazıları sabah ve akşam secdesi, salat al-tarwih (Kur’an’ın dua ışığı), salat al-zohar (ritüel oruç), Eid ul-fitr (Ramazan ayının sonunun kutlanması) ve Eid ul-azha (kutlama) içerir. Şevval’in sonu). Tüm bu uygulamalar, kişinin hayatında düzenliliği teşvik ederek ve enerjiyi ruhsal büyümeye yönlendirerek iyi zihinsel ve fiziksel sağlığı geliştirmeye yardımcı olur. İslam’ın Beş Şartından biri olan secde, Müslümanların dua sırasında Allah’ın huzurunda boyun eğmek için dizlerini bükmesidir. Dizlerini tam olarak bükemeyen bir Müslüman, namaz kılarken ayaklarını bir şeye dayayarak kısmi secde eder.
Namaz, insanın Allah’la O’nun aracılığıyla iletişim kurmasını sağlayan tüm dinlerde temel bir uygulamadır. kreasyonlar- yani kelimeler ve duygular. Dünya çapında insanlar her gün Mekke’ye doğru dua ederek İslam’ı uyguluyorlar; onlar da dini inançlarını başkalarına yayarak dünya mezhebine katkıda bulunurlar. Birçoğu Tanrı ile iletişim kurmanın ibadet olduğunu düşünse de, bazıları içten duaların dünyada iyilik için güçlü bir güç olduğunu düşünüyor.
Adres | Te. No. |
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul | (0212) 709 87 09 |