Azerbaycan Kültürü ve Yapısı

Azerbaycan Kültürü ve Yapısı

Türkiye ile benzer birçok kültürü bulunan Azerbaycan’da farklı gelenekler de görülmektedir. Azerbaycan kültürü ve yapısı konusunda önemli...

Azerbaycan Kültürü ve Yapısı

Azerbaycan Kültürü ve Yapısı

Azerbaycan Kültürü ve Yapısı

Azerbaycan kültürü ve yapısı, yedi bağımsız Türk devletinden bir tanesi olan Azerbaycan 1920 yılında SSCB topraklarına katılmıştır. 1921 yılında bağımsızlığını elde eden Azerbaycan’da Türkler, Lezgiler, Ruslar ve Ermeniler bir arada yaşamaktadır. Azerbaycan nüfusunun çoğunluğunu Türkler oluşturmaktadır. Azeriler Azerice’nin yanı sıra Rusça ve Farsça dillerini de çok iyi konuşabilmektedirler. Azeri halkının yaşamı ve sosyal hayatını ele alan Azeri müziği uzun yıllık geçmişe sahiptir.

Azerbaycan Dili

Azeri dili aynı zamanda Farsça’nın da etkisi altına girmiştir. Farsça’nın yanı sıra İran, Orta Asya ve Kafkas etkilerini üzerine çekmiştir. Azeri müzikleri ile birlikte çalınan müzik aletleri arasında ut, kemençe, tar, nağara, tütek, garmon, bağlama, balaban ve zurna yer almaktadır. Azerbaycan geleneksel yöresel oyunları arasında yer alan çay şekeri, abayı, avarı, ağır garadağlı, alça gülü, pırlanta, beyaz geceler, menekşe, Azerbaycan, cengi, ceyranı, cehribeyim, Ay Beri Bah, darçını ,desmalı, lale, lezginka, vağzalı, velaçola, yallı, sarı gelin, naz eyleme, semeni, sarı köynek, şalaho, uzun dere, Mehribanım Çal Oyna, Gızılgül, Gıtgılıda, İki Arvadlı, Kıskanç, Köroğlu, Lale, lezginka, gülmeyi, gelin getirme, Gızlar Bulağı, gelin havası, gofta, gülegez gibi oyunları da öğrenerek ya da izleyerek Azerbaycan kültürünün keyfini çıkarabilirsiniz. Azerbaycan’da okuma hayalinde olan kişiler arasında yer alıyorsanız Euro Star eğitim danışma birimi ziyaretinde bulunarak Azerbaycan kültür ve yapısı, dili, gelenekleri, yemekleri ve dansları hakkında en detaylı bilgi birikimini edinebilirsiniz.

Azerbaycan, Batı Asya’da İran ve Gürcistan sınırlarında bulunan bir ülkedir. Kuzeyde Türkiye, doğuda Irak ve İran, güney ve batıda Gürcistan ile komşudur. Ülkenin toplam alanı 88.700 mil kare olup, onu Avrupa’nın 19. ve Asya’nın 6. en büyük ülkesi yapmaktadır. Azerbaycan aynı zamanda eski gelenekleri modern etkilerle harmanlayan çeşitli bir kültüre de ev sahipliği yapmaktadır.

Azerbaycanlılar, Orta Çağ’da Hazar Denizi bölgesinde yaşayan farklı bölgelerden gelen halkların bir karışımıdır. İran ve Gürcistan gibi komşu kültürlerden etkilendiler. Azerbaycan kültürü, coğrafi, tarihi ve dini çeşitliliğinden etkilenir. Örneğin, Azerbaycan’ın kültürel kimliği İslami olduğu kadar Hristiyan nüfusuyla da şekilleniyor. Ülkenin çeşitli coğrafyası da zengin kültürüne katkıda bulunur; kıyı bölgeleri iç kesimlerinden daha zengindir ve daha Avrupai bir havası vardır.

Azerbaycanlılar, kümbetli ve kubbeli mütevazı ama büyük camiler de dahil olmak üzere İran ve Gürcistan’dan birçok mimari geleneği miras aldılar. Bunlar genellikle dünyanın dört bir yanından süslü geometrik tasarımlar, kemerler ve heykellerle dekore edilmiştir. Tarihsel olarak, taştan yapılmış savunma duvarları çoğu şehri çevreler; bu, bu kültürlerin şehirlerini istilacılardan korumaya ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Şehirlerin üzerindeki tepelerin üzerine inşa edilen kaleler de bu koruma duygusunu dış tehditlere karşı göstermektedir. Ayrıca bu kültürler, insanların sosyal amaçlarla toplanabilecekleri meydanlar gibi kamusal alanlara da değer verir. Azerbaycan mimarisi bu zengin tarihi ve yabancı etkiyi bu kültürel gelenekler aracılığıyla yansıtmaktadır.

Azerbaycan vatandaşları kültürel miraslarını korurken, hem doğrudan etki hem de kolonizasyon çabalarıyla Avrupa kültürünü de benimseyerek modernliklerini benimsemişlerdir. Bakü şehri bir zamanlar Rus İmparatorluğu’nun bir parçasıydı, ancak daha sonra Azerbaycan’ın kuzey komşusu Ermenistan ile birlikte Sovyetler Birliği’ne dahil edildi. O zamandan beri Yunanistan, Graz’daki bir üniversite aracılığıyla bu bölgeyi sömürgeleştirdi ve bu ülkelerin modern Avrupa kültürünü öğrenmeleri için fırsatlar yarattı. Sonuç olarak, modern Azerbaycan kültürü hem eski hem de modern kültürlerin etkilerini yansıtmaktadır. Örneğin, chiraq adı verilen ve hem yerel hem de batı etkilerini müziğine dahil eden kemana dayalı geleneksel bir müzik formu geliştirdiler.

Yüzyıllar boyunca, coğrafi çeşitliliği ve modern görünümü sayesinde Azerbaycan’ın zengin kültürü gelişti – eski gelenekleri yabancı etkilerle ve çağdaş eğilimlerle kolaylıkla harmanlamasına izin verdi. Mimarileri, aynı anda modernliklerini yansıtırken, dini miraslarının ve yabancı etkisinin etkisini gösterir. Zengin kültürleri, Azerbaijohts’un geleceğini şekillendirmeye devam ederken, dünya mirası Kültür’de eşsiz yerlerini kazmaya devam edeceğinden emin!

 

Adres Te. No.
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul (0212) 709 87 09
Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!