Azerbaycan Sumgayit Üniversitesi

Azerbaycan Coğrafi Özellikleri

Azerbaycan coğrafi özellikleri :Önemli bir coğrafi özelliğe sahip olan Azerbaycan toprakları, yüksek oranda verim sağlamaktadır. Ülkenin...

Azerbaycan Coğrafi Özellikleri

Azerbaycan Coğrafi Özellikleri

Azerbaycan Coğrafi Özellikleri

Azerbaycan Coğrafi Özellikleri :Azerbaycan Cumhuriyeti Avrupa ve Asya kıtaları arasında yer almaktadır. Güney Kafkasya’da yer alan Azerbaycan’ın komşuları olarak batısında Ermenistan; kuzeyde Rusya ve Gürcistan; güneyinde İran; güneybatısında Türkiye; doğusunda Hazar Denizi kıyısı yer almaktadır. Azerbaycan coğrafi enlemleri olarak 38- 25 kuzey enlemleri 44- 50 doğu boylamları arasında yer almaktadır.

Azerbaycan topraklarının yarısını dağlık alanlar oluşturmaktadır. 657 metre kadar deniz seviyesinden yüksek olan Azerbaycan sınırlarının uzunluğu 3600 km’dir. Azerbaycan Büyük Kafkasya, Küçük Kafkasya ve Talış dağları arasında yer almaktadır. Azerbaycan Kula- Aras ovası en büyük düzlük iken Tufandağı (4489 metre) en yüksek dağıdır.

Azerbaycan, Kafkasya bölgesinde Asya ve Avrupa sınırında bulunan bir ülkedir. Doğuda Irak, güneyde İran, güneybatıda Gürcistan, batıda Türkiye ve kuzeyde Yunanistan ve İran ile komşudur. Azerbaycan’ın toplam alanı 8.000 mil karedir – yaklaşık Rhode Island büyüklüğünde. Hazar Denizi, Azerbaycan’ın toplam alanının doğusunda yer alır ve ülke sınırlarındaki tek büyük su kütlesidir.

Azerbaycan nüfusu 7 milyonu aşan yoğun nüfuslu bir ülkedir. Aynı zamanda Avrupa’nın en yoğun nüfuslu ülkelerinden biridir. Sonuç olarak, Azerbaycan coğrafyasının çoğu büyük şehirler ve banliyö bölgeleri tarafından işgal edilmiştir. Azerbaycan’ın başkenti Bakü, özellikle büyüktür ve Kafkas Dağları’nın batı yamacının çoğunu kaplar. Sonuç olarak, Bakü, dağların Bakü’yü başkentten ayırdığı nispeten daha az nüfuslu bir doğu yakasına sahiptir. Nüfus yoğunluğu ne olursa olsun, Azerbaycan vatandaşlarının çoğu, düşük petrol fiyatları ve bazı ülkeler tarafından uygulanan son ekonomik yaptırımlar nedeniyle sefil bir yoksulluk içinde yaşıyor.

Dağ sıraları Azerbaycan’ın toplam alanını üç ana bölgeye ayırıyor. Kafkas Dağları, Azerbaycan’ın batı sınırının çoğunu oluşturur ve Azerbaycan’ı İran’dan ayırır. Hazar Denizi bu dağların doğusunda yer alır ve ülkenin toplam yüzölçümünün çoğunu oluşturur. Azerbaycan’ın en yüksek noktası, Hazar kıyı şeridinde 2260 fit yükseklikte oturan Nardir Alt’tır (Nardaran olarak da bilinir). Nardir Alt, Bakü’yü ülkenin diğer büyük bölgelerinden ayıran sıradağların bir parçasıdır. Nardır Alt, işleri daha da karmaşık hale getirmek için Bakü’den havalimanına giden bir cadde olarak da hizmet veriyor ve bu da dağlık bölgelerin insanları uçak ve hava alanı gibi ilginç yerlerden her zaman ayırmadığını kanıtlıyor.

Adına rağmen, Azerbaycan Yıl boyunca sıcaklıkta çok az değişiklik olan ılıman bir iklime sahiptir. Hazar Denizi, yaz aylarında kıyılardaki sıcaklıkları iç bölgelere göre daha serin tutarak ılımanlaştırır. İç bölgeler, Hazar Denizi’ne olan yakınlıkları nedeniyle yıl boyunca daha soğuk kışlar, ancak yıl boyunca daha istikrarlı sıcaklıklar yaşar. Bu düzenleyici etki nedeniyle, birçok hayvan ve bitki türü, yıl boyunca hem kıyı hem de iç bölgelerde yaşayabilir. Örneğin kayısı, kiraz ve incir gibi meyve ağaçları hem kıyı kesimlerinde hem de dağ vadilerinde yetişmektedir. Bazı hayvanlar hem kıyı hem de dağ ortamlarında da hayatta kalabilir: martı gibi kuşlar balık pazarlarının yakınında gelişirken sincaplar hem dağ kenarındaki parklarda hem de bunların altındaki kentsel alanlarda yaşar.

Coğrafi özellikleri, tarihi, sanayisi ve modern yaşam tarzı tercihlerinden yola çıkarak Azerbaycan’da neden bu kadar çok insanın yaşadığını anlamak kolaydır. Avrupa’nın karayla çevrili en büyük ülkelerinden biri olan Azerbaycan, diğer ülkelerin sınırlarını veya kaynaklarını ihlal etmeden kalkınma için bolca alana sahiptir. İran’ın bir parçası olarak tarihi, birçok sakini, bu iki komşu arasındaki çeşitli kültürel benzerliklere katkıda bulunan Fars kültürüne aşina kılar. Günümüz dünyasında birçok modern kolaylıklar hayatı kolaylaştırsa da, hiçbir şey, yukarıda bahsedilenler gibi, bir bireyin bir kişi ve bir vatandaş olarak gerçekte kim olduğunu tanımlamaya yardımcı olan ilk elden deneyimlerle karşılaştırılamaz.

Azerbaycan Coğrafi Konumu

Önemli dağları arasında yer alan Hinal Dağı, Kedi Dağı ve Delidağı görülecek yerler arasında yer almaktadır. Hacıkabul Gölü ise en büyük gölüdür. En uzun nehri ise Kura Nehri’dir. Yıllık ortalama sıcaklık değeri 10 derecenin üzerinde seyir etmektedir. En büyük doğal gölü ise Sarısu Gölü iken; en büyük yapay göl ise Mingeçevir baraj gölü’dür. Azerbaycan’ın en verimli toprakları olarak Kura- Aras nehirlerinin birleşimi olan delta olarak bilinmektedir.

Azerbaycan’ın en yüksek kesimlerinde kışlar uzun sürüp soğuk geçerken; yazlar ise oldukça serin geçmektedir. Kış dönemleri karlı olduğu gibi serin ve yağmurlu da geçebilmektedir. Yaz dönemleri ise oldukça sıcak ve kuraktır. Siz de Azerbaycan da okumayı düşünenler arasında iseniz bu iklim koşulları hakkında daha detaylı bilgi edinmelisiniz derim.

Azerbaycan, Kafkasya bölgesinde yer alan bağımsız bir ülkedir. Doğusunda İran, güneyinde İran ve Irak, batısında Türkiye ve Irak, kuzeyinde Hazar Denizi ile komşudur. Azerbaycan’ın manzaraları, sırasıyla Ermeni ve Türk toprakları olan kuzey ve güney sınırları boyunca önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Azerbaycan’ın toplam alanı 78.700 mil karedir. Aynı zamanda Avrupa’nın en büyük 18., Asya’nın ise en küçük üçüncü ülkesidir.

Azerbaycan, Hazar Denizi’ne kadar uzanan ovaları olan dağlık bir ülkedir. Büyük Kafkas Dağları, Azerbaycan’ın en yüksek noktası ve aynı zamanda Avrupa’nın en yüksek dağlarından biridir. Diğer sıradağlar arasında Küçük Kafkas Dağları, Margelan Sıradağları ve Ray Sıradağları bulunur. Ayrıca Azerbaycan, Hazar Denizi’ne kadar uzanan geniş ovalara sahiptir. Azerbaycan’ın güneyinde çöller ve yarı kurak bölgeler de mevcuttur. Dünyanın en tuzlu göllerinden biri olan Gukasa Gölü bu bölgede bulunur.

Azerbaycan topraklarının yaklaşık yüzde 70’i ova ve ovalardan oluşmaktadır. Bu bölge, bol su kaynaklarına ve verimli topraklara sahip olduğu için tarım için idealdir. Ancak bu bölge kışın kar biriktiğinde sert olabilir. Azerbaycanlıların başkenti Bakü, Hazar Denizi’ndeki bir koyda bu bölgede yer almaktadır. Bakü’nün elverişli konumu nedeniyle denizcilik, eski çağlardan beri Bakü’nün tarihinin ayrılmaz bir parçası olmuştur.

Bakcell Enerji Şirketi, Azerbaycan’ın Küçük Kafkas Dağları kökenli 2606/17 no’lu kuyusunun üzerinde petrol ve doğal gaz üretmektedir. Diğer doğal kaynaklar arasında demir, manganez, bakır, kurşun, altın ve gümüş yatakları ile granit, mermer ve şisttaşı ocakları sayılabilir. Ayrıca, doğal güzellikler, Khazarsky Tabiatı Koruma Alanı olarak bilinen doğal bir parkın içinden akan Qubatbina Laghada (bir kaynak) ve Hazar Nehri gibi çok sayıda göl, kaynak ve nehir ile doludur.

Bakü ekonomisi için temel ürünleri üreten dağlık bölgelerinin dışında, Azerbaycan’ın tüm arazisi sürdürülebilir ekonomik büyümeye elverişlidir. Arazinin büyük miktarlardaki su rezervleri – göllerden kuyulara kadar – tarımsal büyümeyi teşvik ederken, fiziksel güzelliği bu kurak bölgede turizm gelişimini teşvik ediyor.

Puanla
[OY: 2 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!